Відділ у Бобринецькому районі ГУ Дежгеокадастру у Кіровоградській області 25 жовтня 2019 року провів нараду з землевпорядниками територіальних громад району. Під час заходу розглядалася низка земельних питань.

Насамперед, присутні розглянули питання щодо забезпечення встановлення меж населених пунктів та проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів району на 2019-2020 оціночний рік. Рекомендовано присутнім землевпорядникам донести дану інформацію до відома голів територіальних громад. Крім цього, прийнято рішення підготувати листи до Бобринецької районної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування з клопотанням передбачити у місцевих бюджетах на 2020 рік кошти для виготовлення землевпорядної документації щодо проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів.

Крім цього під час заходу наголошено на необхідності вжиття організаційних заходів стосовно поширення інформації до власників землі та землекористувачів, у яких право власності (користування) на земельні ділянки виникло до 2013 року, але відомості відсутні у Державному земельному кадастрі. За словами Юлії Гавриленко, заступника Відділу, документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до 01.01.2013, є дійсними. Земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера. Отже, сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі та можуть бути об’єктами цивільних прав з моменту присвоєння їм кадастрового номера.

Як результат, рекомендовано органам місцевого самоврядування провести інвентаризацію земельних ділянок, які не відображені на сторінці Публічної кадастрової карти України. А також роз’яснювальну роботу серед власників (землекористувачів) земельних ділянок, які не відображені на сторінці Публічної кадастрової карти України, стосовно процедури державній реєстрації у Державному земельному кадастрі даних земельних ділянок.