Сьогодні відбулось установче засідання штабу, у якому взяли участь заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова, заступник голови облдержадміністрації Андрій Коломійцев, голова облради Олександр Чорноіваненко, а також представники територіального управління Мін’юсту, правоохоронних органів, громадських організацій.
Андрій Коломійцев відзначив, що Кіровоградська облдержадміністрація і раніше вживала багато заходів із протидії рейдерству в сільськогосподарському секторі. Оскільки область – аграрна, випадки протиправного захоплення землі, на жаль, не поодинокі: “Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко особисто брав участь у вирішенні проблемних питань по кожному випадку рейдерського захоплення. Постійно проводяться зустрічі з керівниками силових структур, з керівництвом юстиції для того, щоб оперативно вирішувати проблеми, допомагати аграріям, підприємства яких постраждали від рейдерства”, – підкреслив посадовець.
Обласний штаб має на меті забезпечити комплексний підхід у боротьбі із рейдерством в аграрній сфері, координацію діяльності органів влади та комунікацію з громадськістю у вирішенні проблеми захоплення сільськогосподарських підприємств. До його складу увійдуть представники територіальних органів Мін’юсту, Держгеокадастру, Нацполіції, прокуратури, а також аграрних асоціацій області. Штаб оперативно моніторитиме питання захисту сільгосппідприємств від спроб рейдерських захоплень землі чи урожаю, організовуватиме оперативне реагування на будь-які дії із протиправного захоплення майна аграрних підприємств, надаватиме правову допомогу в оформленні документів на земельні ділянки, сприятиме правоохоронним органам у фіксації вчинених правопорушень та притягненні винних осіб до відповідальності.
Заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова обґрунтувала бачення роботи штабів у практичній площині: допомога у правильному складанні скарг на протизаконні дії реєстраторів, виїзні консультації аграріям щодо захисту їхніх прав, зворотній зв’язок із потерпілими, зокрема, інформування стосовно розгляду справ.
Учасники установчого засідання штабу обговорили ситуацію із рейдерськими атаками в Кіровоградській області у 2016-2017 роках та затвердили графік роботи штабу.
За матеріалами сайту Кіровоградської ОДА